Oud & Nieuw

Gepubliceerd op 30 december 2020 om 16:49

Leestijd: 3 minuten


Het einde van het jaar 2020 nadert. Het is voor velen een heftig en intens jaar geweest, mede door de impact dat corona op ons leven gehad heeft. Ook op veel alleenstaande ouders hebben de corona maatregelen een grote impact had. Beperking in contacten, verlies van inkomsten, moeite met verplicht thuisonderwijs geven aan kinderen terwijl je in je eentje ook de boel draaiende moet houden en moet werken. Intacte gezinnen vonden het vaak al zwaar om werk en het huishouden te combineren met verplicht fulltime thuisonderwijs geven. Vooral alleenstaande ouders die fulltime de zorg voor hun kinderen dragen kunnen zich in een spagaat voelen om enerzijds de boel draaiende te houden en anderzijds ook tijd te investeren in het onderwijs van hun kinderen. Energie en tijd voor eigen contacten, doelen en hobby’s zijn moeilijk te vinden.  

Tegelijkertijd hebben sommigen van ons ook emotioneel een heftig jaar meegemaakt kenmerkend door verlies, rouw en grote veranderingen.

God vraagt ons om dankbaar te zijn in alles. Is dit mogelijk als je leven in elkaar lijkt te storten of je put zo diep lijkt dat je nooit eruit zal kunnen klimmen?

Dankbaarheid

Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.

1 Tessalonicenzen 5:16-18 (NBV)

Juist in deze bijbeltekst ligt de sleutel verborgen om uit de put te kunnen klimmen. Dankbaar zijn onder alle omstandigheden, niet voor alle omstandigheden. Dit betekent dat we altijd dankbaar kunnen zijn in wat voor omstandigheden we ook verkeren, maar niet dankbaar hoeven te zijn voor de omstandigheden zelf. 

Onze dankbaarheid uiten is een vorm van aanbidding. Als we God eren en aanbidden komt er ruimte voor vrolijkheid en genezing in ons hart. Door niet te kijken naar de negatieve aspecten in ons leven, maar ons te focussen op de mooie dingen in ons leven waar we wel dankbaar voor kunnen zijn kan een negatief spiraal doorbroken worden.

Aanbidden in een woenstijn-periode

Het onderstaande nummer Desert Song heeft mij in moeilijke tijden geholpen te kunnen aanbidden, ook al voelde ik me niet blij en dankbaar. Er is kracht in het aanbidden van God, ook al voelen wij het niet zo. Een keuze om God groot te maken om wie Hij is, ondanks wat er in ons leven gaande is. De sfeer in de huiskamer veranderde gelijk als mijn zoontjes en ik zingend en dansend in de woonkamer God groot maakten.

Vrije vertaling van de bridge uit het nummer:

All of my life                                                   Mijn hele leven lang
In every season                                             In elk seizoen
You are still God                                            Bent U nog steeds God
I have a reason to sing                                 Heb ik een reden om te zingen
I have a reason to worship                           Heb ik een reden om te aanbidden

Anderhalve week voordat dit nummer Desert Song van Hillsong werd opgenomen verloor één van de twee zangeressen haar baby terwijl ze 23 weken zwanger was. Toch vond zij de kracht om zo snel na dit grote verlies God te aanbidden. Haar getuigenis kan je hier bekijken.

Door God te aanbidden focussen we op wie Hij is. Onze dankbaarheid uiten voor de dingen waar we wel dankbaar voor kunnen zijn is een vorm van aanbidding. Door aanbidding zal je merken dat je stemming verandert en er plaats komt voor genezing en vrede.

Afsluiting van het oude

Het einde van 2020 is een goede gelegenheid om terug te blikken op het afgelopen jaar. Er zullen veel dingen zijn waar we niet positief naar terug kunnen kijken. Maar er zullen ook dingen zijn waar we wel dankbaar voor kunnen zijn! Ik wil je uitdagen om deze dingen voor jezelf op te schrijven en God hiervoor te danken.

Ook is het een overgangsmoment van het oude naar het nieuwe. Het is een periode van reflectie, maar ook van het achterlaten. Als er nog dingen zijn waar we aan vast houden, wil ik je aanmoedigen om deze los te laten. Soms kunnen we niet iets nieuws ontvangen, omdat onze handen vol zijn. Wat (of wie) houden we vast? Kunnen we onze handen legen? Wat kunnen we aan God overgeven? Zijn er mensen die we nog moeten vergeven?

Een nieuw begin

Ook kan het helpen te plannen voor de toekomst. Door kleine doelen te stellen voor 2021 krijg je een doel en visie. Dit kan je helpen uit een negatief spiraal te komen. Als je een doel behaalt zal dit bijdragen aan een positief gevoel. Leg de lat niet te hoog, maar stel kleine doelen die haalbaar zijn. Zo heb ik me alvast opgegeven voor een nieuwe cursus en een plan gemaakt voor de dingen die ik in 2021 wil doen.

Waar ben jij dankbaar voor? Wat wil jij achterlaten? Waar wil je je naar uitstrekken in 2021?«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.